Bepaal je belastbaarheid dagelijks

14 dec, 2021

Bij Doornbos Health werken we aan het herstel na burn-out en chronische vermoeidheid. Om onze deelnemers vitaal te houden óf om zo snel en goed mogelijk weer te herstellen, maken wij gebruik van 4 duidelijke en unieke bouwstenen. Het uiteindelijke doel is het zorgen voor meer balans en het verbeteren van het energieniveau. In onze vorige blog, legden we uit hoe stress werkt in je lichaam. In deze blog gaan we dieper in op de eerste bouwsteen.

Bouwsteen 1: Monitoring

Monitoring | Doornbos Fysio Groep

De activiteit van het sympathisch- en parasympathisch zenuwstelsel is waar te nemen door de variatie in tijd tussen twee opeenvolgende hartslagen te meten. Dit noemen we de Heart Rate Variability (HRV). Een kleine variatie in tijd tussen twee hartslagen betekent een verhoogde sympathische activiteit. Een grote variatie in tijd tussen twee hartslagen betekent een verhoogde parasympatische activiteit. Hoe groter dit verschil is, hoe groter jouw vermogen is om te herstellen. In een eerdere blog, leggen we dit nog wat uitgebreider uit.

Door dagelijkse monitoring van jouw eigen HRV-waarden middels de BioCheck-app op jouw telefoon krijg je inzicht in jouw stressniveau en mate van herstel. Zo kom je erachter of je roofbouw pleegt op jouw eigen lichaam en weet je precies wat je aankunt. Deze methode is simpel in gebruik, overal toepasbaar en geeft inzicht in de energieprocessen van jouw eigen lichaam (jouw vermogen tot herstel).

Wat is de amplitude?

De amplitude is de afgeleide van de HRV en geeft tijdens jouw ochtendmeting (ZeroCheck) tussentijds inzicht in de activiteit van je autonome zenuwstelsel. Tijdens een ZeroCheck-meting wordt de amplitude onderaan het scherm vertaald naar ‘Ontspannen, Normaal, Lage stress, Zware stress’. De amplitude daalt door stress, emotie, ziekte of inspanning. Wanneer jouw energievoorraden hierna nog niet voldoende zijn aangevuld, stijgt jouw amplitude nauwelijks. Hoe goed jij de ademhalingsoefening ook toepast. Plan op dat moment meer rustmomenten in voor die dag.

Samenvattend

Bij veel mensen met burn-out, fibromyalgie of het Chronisch Vermoeidheidssyndroom, maar ook bij overtrainde (top)sporters, zien we dat de sympaticus overuren draait en dat de parasympaticus nauwelijks actief is. Het gaspedaal wordt continu ingetrapt en het lichaam krijgt geen gelegenheid zich te herstellen. Dit is puur een lichamelijke reactie op (psychologische) stress, verdriet of trauma’s. Deze reactie is af te leiden uit de HRV en die is meetbaar met onze software en de BioCheck-app op jouw telefoon. Wij bieden hiermee een mooie methode die balans brengt en zowel preventief als herstellend werkt.

In onze volgende blog vertellen we over de tweede bouwsteen: hersteltraining. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!

2024 © FysioWebsite. Alle rechten voorbehouden.