Diabetes behandelen in Breda
Vermoeidheidsklachten, slecht genezende wondjes, veel dorst en last van de ogen hebben en zijn symptomen van diabetes mellitus, beter bekend als suikerziekte. Diabetes is een stofwisselingsziekte, het lichaam is namelijk niet meer in staat om de bloedsuikerspiegel op het juiste peil te houden.
Er zijn 2 verschillende vormen van diabetes, namelijk type 1 & type 2. Diabetes type 1 ontstaat al op jonge leeftijd maar de oorzaak hiervan is nog niet bekend. Daarnaast is er diabetes type 2, wat steeds vaker voorkomt. Diabetes type 2 ontstaat vaak door een ongezonde levensstijl waarbij sprake kan zijn van ernstig overgewicht, roken en een ongezond eet- en beweegpatroon. Bij zowel diabetes type 1 als 2 speelt erfelijkheid een kleine rol.
Enerzijds zal je arts je begeleiden bij het instellen op medicatie of de hoeveelheid insuline die je moet inspuiten. Anderzijds kun je zelf, onder begeleiding, gaan sporten. Bewegen zorgt voor een hogere gevoeligheid voor insuline waardoor er minder medicatie nodig is om de bloedsuikerspiegel stabieler te krijgen.
Afspraak maken
Andere voordelen van bewegen bij diabetes zijn
- Je krijgt soepelere spieren
- De nierfunctie verbeterd
- Een verlaging van glucose in het bloed
- Je lichaamsgewicht neemt af
- Een verbeterde opname van glucose
- Daarnaast zijn er nog andere gunstige veranderingen zoals het verminderen van stress, je gaat je fitter voelen en sporten zorgt ook voor een beter humeur.
Oorzaken van diabetes
- Genetische factoren: een familiegeschiedenis van diabetes kan de kans vergroten om de ziekte te ontwikkelen.
- Obesitas en overgewicht: overmatig lichaamsvet, vooral rond de buik, kan insulineresistentie veroorzaken, wat kan leiden tot type 2 diabetes.
- Lichamelijke inactiviteit: gebrek aan lichaamsbeweging kan bijdragen aan gewichtstoename en insulineresistentie, wat het risico op het ontwikkelen van diabetes verhoogt.
- Ongezonde voeding: een dieet rijk aan verwerkte voedingsmiddelen, suikers en verzadigde vetten kan bijdragen aan gewichtstoename en insulineresistentie.
- Leeftijd: het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes neemt toe met de leeftijd, vooral na de leeftijd van 45 jaar.
Afspraak maken
Tips voor diabetes
- Gezonde voeding: eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vezels, magere eiwitten, gezonde vetten, en veel groenten en fruit. Beperk de inname van suiker en geraffineerde koolhydraten.
- Regelmatige lichaamsbeweging: probeer minstens 30 minuten matige tot intensieve lichaamsbeweging per dag, zoals wandelen, fietsen of zwemmen, om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en de insulinegevoeligheid te verbeteren.
- Medicatie en insulinebeheer: volg de voorgeschreven medicatie en insuline-injecties nauwkeurig. Raadpleeg regelmatig een arts om de medicatie indien nodig aan te passen.
- Bloedsuikercontrole: controleer regelmatig de bloedsuikerspiegel om te begrijpen hoe je lichaam reageert op verschillende activiteiten, voedsel en medicatie. Dit helpt om de diabetes beter te beheren.
- Stressmanagement: beheer stress door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen. Stress kan de bloedsuikerspiegel verhogen, dus het is belangrijk om manieren te vinden om hiermee om te gaan.
Maak nu een afspraak