Het zal mensen met een kantoorbaan niet verrassen dat een goede werkhouding bijdraagt aan een lichaam zonder pijn aan het einde van de werkdag. Maar hoe doe je dat tijdens corona? Want laten we eerlijk zijn, de werkplek thuis is lang niet zo ergonomisch als die op kantoor. Keuken- of eettafel, bank, stoel of bed, het kan allemaal. Niemand die ziet dat jij tot de lunch in je ondergoed of pyjama aan het werk bent geweest (oke, misschien als je tijdens het beeldbellen met collega’s plots moet opstaan om iets te pakken...).
Een goede werkhouding is inderdaad belangrijk, maar zeker niet het allerbelangrijkste van het thuiswerken. Een ontspannen houding houd je langer vol. Maar ook deze ontspannen houding geeft klachten wanneer je te lang in die positie zit. Volg je me nog?
Het is bij zittend werk van belang dat je probeert zo veel mogelijk te bewegen. Mensen zijn gemaakt om te bewegen. We hebben meer dan 150 gewrichten en 600 spieren. Het is zonde deze niet te gebruiken. Stilzitten kunnen we ook vergelijken met een gebalde vuist met gestrekte arm voor je uit steken, dat houd je ook geen 8 uur vol.
In beweging blijven tijdens het thuiswerken is momenteel de grootste uitdaging voor een fit en pijnvrij lijf. Het maakt hierbij niet uit in welke houding je werkt, als je maar veel afwisselt. Werk eerst vanuit bed, daarna de bank (waarin je 28 verschillende houdingen uitprobeert) om vervolgens aan tafel verder te gaan. Merk je dat dit weer lastig is? Terug naar de bank! Je denkt vast: “makkelijker gezegd dan gedaan” en dat klopt. In maart en april heb ik ook thuisgewerkt, ik merkte meteen dat ik een stuk minder in beweging was dan tijdens mijn werk in de praktijk. Gelukkig heb ik een hond die af en toe naar buiten moet.
De sleutel zit hem in de afwisseling. Nooit langer dan 30 minuten dezelfde houding. Oké, je moet er wat moeite voor doen, maar zo maak je van zittend werk actief werk. Een reminder op je telefoon, pauzesoftware of een kookwekker zijn opties om je eraan te helpen herinneren. Succes en blijf gezond!