Rond de 1,3 miljoen mensen in Nederland hebben last van burn-out klachten. Dat is geen flauw getal. In onze vorige blog vertellen we dat 1 op de 7 medewerkers minstens één keer in hun leven te maken krijgt met burn-out klachten. Iets om over na te denken. Doornbos Fysio neemt deze ontwikkelingen serieus. Wij hebben daarom een bewezen effectief programma in het leven geroepen, Doornbos Health genaamd. Doornbos Health geeft handvatten voor balans. We zijn van mening dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, maar zien ook dat je veel kunt bereiken door aan de balans van het lichaam te werken. Hoe? Door het te meten en een specifiek programma aan te gaan!
Namens Doornbos Health zetten Birgit van Beckhoven en Yorick van Nijnanten zich in voor cliënten met vermoeidheids- en/of burn-outklachten. Door het objectiveren van vermoeidheid en een verminderd herstel aan de hand van een speciale methode kan er een concrete en specifieke aanpak voor de cliënt worden opgesteld.
Hoe kijken jullie tegen burn-out klachten aan?
Een burn-out kan iedereen overkomen. Zodra je niet in balans bent en daar onvoldoende aandacht aan besteed kan het de kop opsteken. Birgit: “Signalen negeren is heel menselijk. We zijn er allemaal vatbaar voor.” Het duurt vaak lang voordat het echte dieptepunt bereikt wordt, dat zien we vervolgens terug in fysieke klachten. “Het gaspedaal van je zenuwstelsel staat continu aan, waardoor je langdurig ‘roofbouw’ op je eigen lichaam pleegt. Jouw lichaam krijgt niet de kans te herstellen omdat het steeds langer duurt voordat je in de herstelmodus bent. Dit gaat door tot de voorraad energie uitgeput is en niet meer aangevuld wordt. Het kan voor extreme vermoeidheidsklachten zorgen, zodat traplopen of een e-mail lezen, niet meer gaat” aldus Yorick.
De huidige maatschappij zorgt er vaak voor dat we onszelf te veel druk opleggen. Birgit: “Het valt op dat het bij steeds jongere leeftijden voorkomt, misschien komt het door de toenemende prikkelbelasting." Met de smartphone staan we altijd 'aan' en verandert je referentiekader. Vroeger had je je ouders, buurman en familie, tegenwoordig de hele wereld! Het continue bijhouden van werk en sociale activiteiten, maar ook sociale media, kan zorgen voor een overbelasting waardoor men uit balans raakt. Dit kan vervelende gevolgen hebben.
Voor wie is Doornbos Health bedoeld?
Birgit: "Voor mensen met vermoeidheidsklachten, burn-out klachten, maar bijvoorbeeld ook voor diegenen die na ernstige ziekte ‘restverschijnselen’ hebben zoals blijvende vermoeidheid en verminderd herstel. Mensen met nek-, schouder- en/of rugklachten die al langere tijd met pijn rondlopen, kunnen ook bij Doorbos Health terecht. Bij die laatste groep spelen er mogelijk factoren mee die het herstel belemmeren. Dat is aan ons om samen met de cliënt te onderzoeken." Wanneer herstel uitblijft wordt dit vaak aan psychosociale factoren zoals bijvoorbeeld stress geweten. Echter is er niet altijd ruimte voor de juiste aanpak van dit soort klachten. Zonder verbeteringen raken mensen gedemotiveerd en wordt het herstel steeds verder vertraagd.
Wat biedt Doornbos Health voor herstel?
Yorick: "Meten is weten." Je futloos voelen en continu pijn hebben voelt voor cliënten vaak als een ongrijpbaar probleem. Met onze rustmeting en inspanningstest krijgen we een objectief beeld van het klachtenbeeld. Door de rustmeting dagelijks middels een app te doen, wordt het energieniveau van de dag inzichtelijk. Dit dient als advies voor die dag en de eventuele trainingen. Op deze manier worden er betere beslissingen gemaakt. Dit stukje ‘educatie’ zorgt ervoor dat de cliënt de lat niet te hoog legt en met Doornbos Health stap voor-stap aan de balans in hun leven kan werken. Birgit: "Wat je veel bij mensen met burn-out klachten ziet, is dat ze een te grote belasting van hun lichaam vragen. Het is een vicieuze cirkel. Na een training komt men vaak niet in een rustmodus. Hierdoor blijft het lichaam in een actieve stand met vermoeidheid tot gevolg. Voor burn-out cliënten kan dit als een belemmering voelen om de training voort te zetten.
Waarom kiest Doornbos Health voor deze aanpak?
Yorick: "De psychologische component speelt zeker een rol in burn-out klachten, maar tegelijkertijd zien we (fysieke) waarden in onze metingen waar we iets mee kunnen. De psychologische achtergrond van een burn-out is vaak een stuk complexer om aan te pakken, maar kan heel goed samen met deze methode en zit het fysieke gedeelte niet in de weg." Het lichamelijke gedeelte is een belangrijk onderdeel van het ‘probleem’ en daar kan de cliënt praktisch mee aan de slag. Daarnaast werken wij ook samen met een psychosociaal fysiotherapeut, om het herstel nog efficiënter te laten verlopen. Birgit: "De toename in het aantal burn-out klachten maakt de behandeling ervan interessant. Gezien mijn fysiotherapeutische achtergrond kan ik me goed vinden in het objectiveren van de klachten en de vooruitgang tijdens een traject. Dit is tastbaar voor de cliënt wat de behandeling hiervan een stuk praktischer maakt.”
Doornbos Health hoopt een belangrijk aandeel te leveren in de aanpak van burn-out. Samen raken we stap-voor-stap terug in balans. Nieuwsgierig geworden na het lezen van deze blog en wil je meer informatie? Of ken je iemand in je omgeving die wat aan een kennismaking kan hebben?
Check onze Doornbos Health pagina