December is de maand waarin 94% van de Nederlanders meer eet en minder beweegt dan anders zonder zich daar echt schuldig om te voelen.
De reden hiervoor is waarschijnlijk dat twee derde van deze mensen ook goede voornemens heeft en zichzelf heeft voorgenomen om vanaf 1 januari meer te gaan sporten en gezonder te gaan eten.
Nu is dit natuurlijk een mooi streven, maar helaas houdt slechts één derde het ook daadwerkelijk vol. Mensen zijn vaak te streng voor zichzelf, zetten onmogelijke doelen en richten zich te vaak op het einddoel in plaats van de weg er naar toe.
Hieronder daarom 10 gezonde gewoontes die jij het komende jaar gemakkelijk kunt toepassen en ervoor zorgen dat jij je gezonde doelen voor 2017 wél haalt!
Hoewel het niet strikt noodzakelijk is om te ontbijten, is het voor veel mensen wel aan te raden om de ochtend te beginnen met een gezond en vezelrijk ontbijt. Een kom havermout of een goed gevulde smoothie (die ook makkelijk is om mee te nemen als je ’s ochtends moeite hebt met eten) houdt je bloedsuikerspiegel onder controle en voorkomt dat je rond een uur of tien een gooi doet naar de gevulde koeken in de bedrijfskantine!
Ik blijf dit herhalen: water is belangrijk voor je lichaam. Veel mensen drinken echter te weinig en denken dat ze honger of trek hebben terwijl hun lichaam juist vraagt om vocht. Je hoeft echt geen 5 liter per dag weg te drinken, maar begin je dag met een groot glas water en zorg ervoor dat je de hele dag door voldoende drinkt.
Groene salades zijn een gezonde aanvulling op elk dieet: (Groene) bladgroenten bevatten namelijk ontzettend veel voedingsstoffen en weinig calorieën. Het toevoegen van een gemengde salade of een schaaltje rauwkost aan je dagelijkse voeding verbetert je stofwisseling en helpt je niet alleen bij het afvallen, maar ook bij het opbouwen van spieren. Boerenkool, spinazie, andijvie, rucola, veldsla en Romeinse sla zijn allemaal uitstekende opties. Deze bladgroenten bevatten veel vitamine C, B6, vitamine A en K en zijn een goede bron van vezels, ijzer, calcium, koper en foliumzuur.
Plan je maaltijden en neem er de tijd voor om deze rustig op te eten. Als we druk zijn, eten we vaak te gehaast, grijpen we naar verkeerde dingen of slaan zelfs hele maaltijden over. Eten is een moment van ontspanning en de mogelijkheid om even te relaxen van alle dagelijkse stress, dus maak hier gebruik van!
Slaap is essentieel voor ons lichaam. Een goede nachtrust verbetert niet alleen je stresslevel en je gezondheid, het zorgt er ook voor dat je overdag minder snel moe bent en beter instaat bent om gezonde(re) beslissingen te nemen. Wil jij het komend jaar jouw doelen behalen? Zorg dan dat je minimaal 7 tot 8 uur per nacht slaapt.
Je lichaam is gemaakt om te bewegen. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar beweegt! Heb je vandaag geen tijd om te sporten? Zorg dan dat je actief blijft. Ga wandelen, neem de fiets, loop de trap een paar keer op en neer, of doe voor mijn part burpees in je woonkamer: “Just move your body!”
Een simpele maar effectieve tool om tot rust te komen en te ontstressen. Even een paar seconden diep adem halen en een moment voor je zelf nemen kan ook helpen bij het maken van een verkeerde beslissing. Zo voorkom je dat je vervalt in oude (ongezonde) gewoontes en impulsief de verkeerde keuzes maakt.
Als je weet dat het niet bij één stukje chocola blijft of dat die zak Doritos helemaal leeg gaat. Waarom zou je het dan in huis halen? Zeker als we stress hebben grijpen we vaak naar de verkeerde dingen. Door ervoor te zorgen dat deze optie er niet is, kom je in eerste instantie ook niet in de verleiding. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat voor jou een ‘trigger’ is en jezelf af te vragen waarom je op dat moment trek hebt in iets ongezonds.
Het vervangen van oude gewoontes doe je door kleine aanpassingen in je huidige leefstijl en deze gewoontes langzaam te vervangen voor nieuwe. De fout die heel veel mensen echter maken bij het hebben van goede voornemens, is dat ze te snel van start gaan en teveel dingen tegelijk veranderen. Dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat ze het niet volhouden en teleurgesteld opgeven. Wees daarom realistisch bij het stellen van je doelen. Is van nul naar vijf keer per week sporten wel haalbaar? Of kun je beter 3 keer per week inplannen?
Een goede mindset is belangrijk. Veel goede voornemens komen vaak voort vanuit negatieve gedachten. Mensen richten zich op wat ze niet meer mogen en gaan zichzelf daarbij van alles verbieden waardoor het steeds lastiger wordt om vol te houden. Focus daarom op wat je wél kunt doen en laat al die negatieve gedachten achterwege.
Perfectie bestaat niet. Niemand doet het perfect en gelukkig hoeft dat ook niet. Waar het om gaat is dat je er mee bezig bent en dat je dagelijks stappen blijft zetten richting jouw gezonde doel. Dit zal niet altijd even makkelijk zijn, maar als je het voor 80% procent goed doet dan zal je evengoed grote vooruitgang boeken.
Maak een plan. Ga van start. Kijk naar wat er goed gaat en sta niet te lang stil bij wat er vandaag niet is gelukt. Morgen is er weer een dag.