4 oefeningen bij heupklachten

24 jan, 2018

Heupklachten kunnen op verschillende manier ontstaan. Denk hierbij onder andere aan slijtage, slijmbeursontsteking of een verstoorde balans in de spieren rondom het gewricht. In eerste instantie zal moeten worden vastgesteld waardoor de pijnklachten ontstaan. Wij stellen u hiervoor een aantal vragen en voeren tevens een onderzoek uit. Op basis van de uitslag kan vervolgens een persoonlijk behandelplan worden opgesteld.
 

Oefentherapie bij heupklachten

Een essentieel onderdeel van de behandeling van heupklachten is oefentherapie. Met diverse oefeningen zorgt u ervoor dat uw heup op een verantwoorde manier in beweging blijft. Deze 4 oefeningen kunt u eenvoudig thuis doen. Let wel op dat u hierbij niet over uw pijngrens heengaat. Dit zou de pijnklachten kunnen verergeren.
 

Oefeningen

Voor de eerste 2 oefeningen heeft u enkel een trap nodig. Bij de eerste oefening gaat u met één voet op de onderste tree staan terwijl het andere been ontspannen naar beneden hangt. Zwaai dit been rustig naar voren en achteren. Heeft u aan beide kanten heupklachten? Dan kunt u deze oefening voor beide kanten doen. Bij klachten aan één zijde hangt het been van de zere heup los. Bij de tweede oefening doet u in principe hetzelfde, maar dan zwaait u het been van links naar rechts.

De overige 2 oefeningen doet u in ligstand. Trek bij de eerste oefening het been van de zere heup met beide handen naar de buik toe. Houd dit been 5 seconden vast en zet rustig terug. Dit herhaalt u een aantal keer in een rustig tempo.

Bij de tweede oefening houdt u uw benen gebogen. Laat beide benen tegelijk naar één zijde vallen. Hierbij draait de rug enigszins mee en blijven de schouders recht. Haal ze rustig weer omhoog en laat ze vervolgens naar de andere zijde vallen.
 

Behandeling bij Doornbos Fysio

Bij Doornbos Fysio Groep vindt u diverse fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van heupklachten. Wilt u meer informatie of direct een afspraak inplannen? Bel dan naar 076-5720057 of vul het contactformulier in.